Friday, December 21, 2012

Project is Coming

Salam December semua,
21122012 midnight.
Almost two weeks i'm being here as a student
tetapi lagak seperti student belum dialami lagi
tiada kerja,masih duduk saja,goyang kaki,sambil menari
pusing kanan dan kiri
Press play and NOW PLAYING Running Man .
Itulah rutin seharian.
Bagi permulaan semester kami didedahkan dengan final year project
Then,project tersebut akan di proceed ke akhir semester untuk dibangunkan secara rasmi.
Project,project,project.Itu yang selalu ditekankan untuk semester ini.
Sudah hampir di tahap klimaks.
Itu lah tujuan yang diharapkan,mungkin.
[Back to the topic]
Program atau sistem ,memerlukan pemikiran yang infiniti.Ia melibatkan banyak scope,uses dan user.
Jadi aku dan yang lain diberi masa seminggu untuk find and solve the problem dan decide the project.
dan semestinya aku rasa sangat tak yakin.sangat tidak yakin.tapi aku akan cuba yang terbaik untuk project yang lebih 'daebak'.Insyaallah.
Dan paling mengerikan adalah setiap subject perlu menghasilkan satu project.I'm getting worried.
Apa yang aku harapkan komitmen dari setiap ahli kumpulan untuk saling membantu merancang,membangun dan menghasilkan dengan lebih efektif secara general tetapi unik dari segi mental.
Mohon bersosial secara bijak ketika bekerja dalam kumpulan.
Sikap bantu-membantu adalah asas kejayaan, tetapi kalau dah asyik dibantu sampai lemak berlapisan.
Kata maaf aku ucapkan.
Final Year Project (FYP) ini mungkin akan membantu untuk tingkatkan lagi proses pembelajaran
mahupun pengetahuan dalam kos ini secara detail yang dulunya aku zero tentang ini.
Dalam kebodohan pasti ada kefahaman yang kadang kadang menyelamatkan keadaan.
Idea yang datang kadang kadang tak kena masa,tak kira masa.
Perlu lebih alert even perlu catch up menggunakan sistem touch and go supaya otak ini sentiasa berjalan.
Idea tetap idea.Masa berjalan tanpa menghiraukan keadaan.
Masalah yang menjadi perbualan sekarang,
Proses pemilihan ahli kumpulan adalah sangat menyusahkan.
Takut banyak perselisihan faham antara kawan-kawan.
Kalau dikaitkan dengan masa depan,aku perlu menjadi serius tak seperti selalu aku lakukan.
Serius dalam diam adalah lebih selamat.
Takut ia menyakitkan.Pertelingkahan antara classmates ini akan berlarutan,maybe.
Jadi lebih baik jadi 'wire' daripada 'wireless' yang tersebar secara meluas dan secara bebas.
Itu lebih gerun kalau difikirkan.[Abaikan jika tidak faham].
Mungkin ia berbaur sedikit kekasaran atau pergaduhan secara kasar.
Semua classmates adalah pelajar.Jadi ini adalah satu proses belajar.
" Belajar sebenarnya bukanlah satu jalan untuk berjaya,tetapi belajar untuk berjaya "
Semua boleh diselesaikan secara manual dan soft.
Harap semua berfikir secara matang untuk mencapai tahap kejayaan yang maksima.
Aku dalam process mencari happiness selepas semua kekangan
I need some inspiration and idea in the air
Wish me luck ,dear friends.
Sekian,salam.

10 comments:

yanaLiana said...

We do the best.. insyallah..

Anonymous said...

hikmah nak menguji kekuatan persahabatan yang telah terjalin.mohon tak tiada pertumpahan air mata
-mikey-

.FH. said...

Yana :Insyaallah .Kejayaan akan mengiringi jika kita berusaha.

Mikey :Mungkin.Pertumpahan air mata untuk aku buat masa ini masih zero. :) Mampu di kawal sebaik mungkin.

Anonymous said...

tiada mata pena lagi seindah kamu :D
kamu boleh lakukannya. :)
ahakz !

.FH. said...

Anonymous : Thanks sayang.Jejak anda akan dikesan.

Anonymous said...

ku juga menyayangi dirimu :DDD
ahakz !

iKhRam said...

dah lama tak rasa dunia belajar..
tp saya setuju: memilih rakan sekumpulan sgt sukar..

sehinggakan suatu ketika dulu, pensyarah sendiri yg memilih..
tp saya suka cabut undi..

apapun
jgn bertangguh-tangguh,..
buat pelan tindakan.. dan patuhi tarikhnya.. insyallah berjaya

dalam apa yg kita buat
keinginan dan matlaamt itu yg plg penting..

selepas itu
semua perkara akan terdorong utknya..

selamat berjaya
menajalani kehidupan sebagai pelajar..

seronok tau..

tetiba terimabs kembali semasa menjadi pelajar semester 1 foundation.

hahaha.. kemabli muda sekejap.

.FH. said...

Ikhram : Itulah bab memilih ni susah sikit nak decide.sebab masing masing nak jaga hati.Lecturer pilih memang macam fair tapi takut ramai yang tak setuju.So,we choose to group it by ourselves. btw thanks for an advice haha sekali sekali berangan jadi muda xpa :D

SaddLone said...

ohh aku paham bebenor namanya student tapi lagak bak mam rumah agam.

.FH. said...

wah aku sangat menghargai kefahaman kau Sadd :D